2022 was het jaar waarin ik minder boeken las dan voorheen. Waardoor weet ik niet, maar het lag zeker niet aan de boeken die dit jaar verschenen. Dit jaar daagde ik uit mezelf uit om voor elk fictieboek, ook een non-fictie exemplaar te lezen. Uiteindelijk las ik zeventien boeken en voor deze lijst trek ik daar mijn drie favoriete boeken uit.
Hoewel ik veel 5-sterren recensies heb uitgedeeld op Goodreads, pluk ik daar vandaag deze drie (of eigenlijk vijf) uit. Dat is met een belangrijke reden: deze boeken hebben mij als lezer het meest verbaasd – dus ik heb er meer dan alleen van genoten.
Unwritable – Lotte van den Noort
Hier gaat ‘Unwritable’ over: Een grote kloof tussen de rijke en arme inwoners van de stad zorgt voor veel spanning. De wees Abbigail Barlow heeft zich noodgedwongen aangesloten bij de verzetsgroep Monte Carlo, die bestaat uit de laatste strijders voor gelijkheid. Het dagelijks leven van Abbigail is gevuld met vermommingen en gevaarlijke missies, waarnaast ze haar grote geheim moet bewaren voor haar medeverzetsstrijders. Alsof dat nog niet zwaar genoeg is, moet ze dit alles doen in samenwerking met de onuitstaanbare, arrogante Jae Hawkins. Abbigail vecht hard voor haar geliefde stad. Alles lijkt volgens plan te gaan, tot er duistere geheimen aan het licht komen. Een leven als verzetsstrijder is knap lastig, vooral omdat Jae er opeens zo irritant aantrekkelijk uitziet, gebogen over zijn nieuwe typmachine.
Mijn mening over ‘Unwritable’: ‘Unwritable’ bezorgde me een glimlach op mijn gezicht en herinnerde me aan hoe blij ik kan worden van fictie (en vroegere tijden). ‘Unwritable’ was precies wat ik nodig had om weer terug in de leessferen te komen. Ik ben ook bij de boeklancering van ‘Unwritable’ geweest. Dat was heel erg gezellig! Van de locaties tot personages tot het verbluffende plot, Lotte heeft dit boek prachtig neergezet. Misschien was ik eerst iets sceptisch over Lottes boeken, vooral omdat ik juist niet van het romantische Titanic-verhaal hou en daarom niet haar boeken wilde lezen, maar na een recensie van Veronique’s Boekenhoekje besloot ik het toch te wagen – maar dan met ‘Unwritable’. Beste keuze ooit! Nu heb ik zelfs tóch Lottes eerste boek ‘Unsinkable’ op mijn lijstje gezet, om de periode tot de lancering van ‘Unlikable’ te overbruggen! Niet te geloven, toch? Ik kijk ernaar uit!
Museumnacht – Chinouk Thijssen
Hier gaat ‘Museumnacht’ over: Een jaar geleden werd er een gruwelijke meervoudige moord gepleegd in het Instamuseum. De dader werd doodgeschoten, maar het museum bleef dicht. Op internet loven twee YouTubers nu vijftigduizend euro uit aan het groepje dat een nacht in het museum durft door te brengen. Wanneer acht vrienden de uitdaging aannemen, ontstaan er spanningen en wordt er opnieuw gemoord. Wie is de dader? Een geest uit het verleden of iemand van de groep? Een spannende maar diepgaande thriller, waarin we elk personage leren kennen – ook de dader. Voor young adults die van de betere slasher houden.
Mijn mening over ‘Museumnacht’: The thriller-queen did it again. Ik weet niet hoe Chinouk het doet, maar elke keer slaan haar boeken de spijker op de kop. Het zijn geweldige boeken, lekker vlot, lekker direct, mega spannend en nog zoveel meer. Als ik aan een museum denk en aan Museumnacht, dan zie ik het Rijksmuseum voor me. Een veel klassieker museum dan het museum waar het boek zich afspeelt, wat een moderne Instagram-museum is. Wat ik volkomen snap, want dat is voor een jonger publiek veel interessanter. Maar dat was wel even wennen toen ik het boek opensloeg en begon te lezen. Chinouk is en zal altijd mijn go to thrillerauteur zijn. Elk boek van haar hand is aan auto-buy! ‘Je hebt een nieuwe volger’ staat voor 2023 op mijn lijst, want ik weet niet wanneer er een nieuwe YA van Chinouk uitkomt. Tot die tijd lees ik dit boek!
De Zand Erover-serie – Susan Muskee
Hier gaat de Zand Erover-serie over: Het leven van Roos van Vlierden gaat over rozen – letterlijk. En muziek. En verzekeringen, kaarsen, stiltes, en… doodskisten. Als uitvaartverzorger helpt ze nabestaanden hun dierbare een waardig afscheid te geven. Het is alleen een beetje jammer dat ze altijd aan het werk is, waardoor haar liefdesleven op zijn zachtst gezegd… meer dood dan levend is. Totdat mevrouw Roelofs, haar onderbuurvrouw, komt te overlijden en tienduizend euro aan haar nalaat – én aan verwaande kleinzoon Jurre. Er is alleen één voorwaarde: Roos en Jurre moeten eerst vijf keer met elkaar uit, want mevrouw Roelofs is er heilig van overtuigd dat de twee voor elkaar bestemd zijn. Valsspelen kan niet; alles is geregeld. Maar hoe overleef je vijf dates met iemand waarmee je werkelijk niets gemeen hebt? – Vervolgens gaan boek twee en boek drie verder in over deze deal en Roos’ haar werk.
Mijn mening over de ‘Zand Erover’-serie: Waar ik normaal gesproken nooit een feelgood boek op zou pakken, al zou je me ervoor betalen, trok Susan mijn aandacht enorm met de carrière van Roos: uitvaartverzorger. Ik moest daar zo om lachen, omdat ik dit nog nergens eerder was tegengekomen. Het leek me juist heel interessant om dit te lezen. Toen ik nog een e-boek (of drie) zocht om mee op vakantie naar Australië te nemen, was dit het uitgelezen moment om deze serie te lezen. Al ging ik er iets te snel doorheen om het over de vijf weken van mijn vakantie te kunnen tillen, haha! Ik heb oprecht enorm genoten van deze serie. Ik hou eigenlijk niet van feelgood boeken (en boeken over relaties) omdat deze in mijn optiek vaak te cliché, klef of seksueel zijn, waardoor ik ze liever skip. Hoewel er ook wel wat cliché momenten voorbij kwamen, kon ik juist door de ambitie van Roos en haar vriendschap met de meiden enorm van genieten. Bovendien was het ideaal om op vakantie meer te lezen! Bedankt Susan, dat je mijn vooroordelen met de hele serie hebt overtroffen!
Welke boeken las jij dit jaar die écht op jouw favoriete stapel liggen?
(Deze blog bevat affiliate links, als jij via mijn links koopt steun je mijn blog)